Varegrupper  
 
Category Baby- og Børnetøj
Category Bøger
Category Børnetøj drenge Økologisk
Category Børnetøj piger Økologisk
Category Demeter (Biodynamisk dyrket)
Category Dyremad & tilskud
Category Fair Trade
Category Fast lav pris
Category For børn
Category For Kvinder
Category For Mænd
Category Fødevarer
  Category bageblandinger & Hævemidler
  Category Bouillon
  Category Brød, Chips & Grissini
  Category Bønner, linser & ærter
  Category Chokolade, konfekt & dessert
  Category Delikatesser
  Category Dr. Bach
  Category Drikke
  Category Frugt Tørret
  Category Frugtpure, Glas & Mos
  Category Galetter
  Category Hurtigretter
  Category Japanske specialiteter
  Category Kaffe, Kakao & Carob
  Category Kager, Kiks, Knækbrød & Vafler
  Category Ketchup, Mayonnaise & osv.
  Category Konserves
  Category Krydderier & Urter
  Category Køl og frost
  Category Marmelade & Chokopålæg
  Category Mel, Korn, Flager & m.m.
    Category Flager
    Category Gryn
    Category Kim & Klid
    Category Knækket
    Category Korn
    Category Mel
  Category Morgenmad & Grød
  Category Nødder, Kerner & Frø
  Category Olie, Eddike & Smør
  Category Pasta
  Category Protein & Sports
  Category Pålæg
  Category Ris
  Category Salt & Gomasio
  Category Saucer, Dressing & Tomat
  Category Slik & Snak
  Category Soja, Ris & Havrefløde
  Category Spire frø
  Category Stivelsesmidler
  Category Suppe
  Category Surhedsregulerendemidler
  Category Sødemidler & Sukker
  Category Tilbehør til kager & desserter
Category Fønix musik og film
Category Gavekort
Category Glutenfri
Category Homøpatiske lægemidler
Category Julevarer
Category Kosttilskud
Category Kosttilskudsolier
Category Krystaller
Category Køkken og rengøringsprodukter
Category Mineraler
Category Multivitaminer
Category Naturlægemidler
Category Nonfood
Category Plejeartikler
Category Røgelse
Category Saltkrystal lamper
Category Sten og krystaller
Category Stærke Vitaminer & Mineraler
Category Te & Urter
Category Tilbud
Category Vegansk
Category Vin & Cava
Category Vitaminer
 
     
  Producenter  
 
 
     
       
 
 
 
Hel Svedjerug - Økologisk
Hel Svedjerug - Økologisk
Indhold: 5 kg
Svedjerug er en gammel rugsort fra det nordlige Skandinavien, også kaldet Midsommerrug. Leveringtid 3 til 7 dage
Enhed.: 5 kg.
Varenr.: A5302
Producent.: Aurion
Pris DKK 134,50 
 
 

Svedjerug er en gammel rugsort fra det nordlige Skandinavien, også kaldet Midsommerrug.
Melet giver et brød med en stor smag.

Indhold: Hel økologisk rug fra økologisk EU jordbrug. DK-ØKO-100

Bedst før: se stempel på posen
Opbevares tørt og ikke sammen med stærktlugtende varer
Oprindelsesland: Danmark
Allergener: gluten

Næringsindhold pr. 100 g

Energi
1340kj/320kcal
Fedt
2,5 g
Kulhydrat
54,8 g
Protein
11,5 g

Historie
I 1970 fandt Per Martin Tvengsberg i Norge 10 små næsten sorte svedjerugskorn, som var mindst 110 år gamle og han såede dem ud. 7 af kornene spirede og gav stor høst. Det maksimale udbytte som han opnåede var 162 aks med i snit 75 korn pr. aks, det vil sige at der blev høstet 12150 kerner ud fra et sædeskorn. Altså en hel ekstrem buskning af kornet og samtidig voksede stråene sig 2,5 meter høje.

Igennem 5 år har Jørn Ussing Larsen arbejdet med opformering af svedjerug, som han har fået af en finsk bonde under et biodynamisk møde i Järna i Sverige. Aurion begyndte med ca.1 kg. og i dag har mølleriet 20 tons, som nu er klar til at blive formalet og solgt. I de seneste år har bageriet kun bagt brød med svedje rugmel nogle få gange, da Aurion sparede på kornet til såsæd. Siden høsten i 2006 har bageriet udviklet brødopskrifter med svedje rugen, som har overrasket alle meget positivt ved at have en særlig mild og lang eftersmag. Samtidig holder brødet sig saftigt længe.

Oprindelsen

Svedjerugen har sin egen interessante historie, som fortæller om en spændende epoke i kornets historie. Helt tilbage i stenalderen har man kendt til afbrænding af skov for at opdyrke korn. Ved en sådan afbrænding blev der frigjort store mængder let tilgængelige næringsstoffer, som kornet kunne bruge. Svedjebruget har været praktiseret helt frem til omkring 1700 tallet, og har haft en opblomstring i meget kolde perioder. Det beskrives i bogen Det värmlanske svedjebruket, at der var nogle skovfinner, der var specialiseret i huuhta svedje bruget. Denne teknik var udbredt i Norge, Sverige og Finland, men ikke i Danmark. Hele dyrkningsprocessen tog 4 år efter at skovområdet var valgt ud. Svedjen skulle helst ligge på en sydvest side af en frodig granbakke med et naturligt brandbælte i form af vand, eng eller frodig løvskov. Området blev valgt i april. Ud over en afbrænding af ris og kviste som en klargøring til såning af rugen, havde fældningen også til hensigt at lave trækul, der kunne bruges i husholdningen. Risene blev liggende på marken og tørrede og om vinteren blev de trykket ned af sneen og ved midsommeren 3. år blev kvistene brændt af og der var nu klar til såning. Det var meget vigtigt, at der var nogle af de ældste, der havde indsigt og viden til at forudse det rigtige så -tidspunkt. Man havde en metode, hvor man brugte en stor tromme med et tyndt trommeskind, derpå lagde man noget fint bark mel på trommen samtidig med at man sang og nynnede urlyde ( Ohm-ohm-ohmen-ahmen ). Der fremkom så mønstre på trommeskindet, som man kunne aflæse, og dermed vide hvornår regnen kom, så planlægningen af den sidste afbrænding kunne ske i forbindelse med, at der kom regn.  

Udsåningen blev som regel foretaget omkring midsommer. Årsagen til at man lavede svedjebrug var, at når man afbrændte området var der ved afbrændingen blevet frigjort nogle lettilgængelige næringsstoffer, som svedje rugen kunne udnytte. Samtidig med at alt ukrudt var brændt væk, havde kornet ingen konkurrence og dermed bedre betingelser for at gro. Den værdifulde såsæd gik ikke tabt. Når jorden var varm og der kom regn, spirede kornet i løbet af få dage. Man må tænke på, at det var tider, hvor der kunne være knaphed på mad og hvor man kæmpede for at overleve.

Skogfinnerne, som havde specialiseret sig i denne såteknik, havde et lomskind med rug med sig og det var nok til en stor svedje. Igennem årene udviklede såsæden sig til at passe til de skov- og jordtyper, hvor de blev sået. Udsædsmængderne var meget sparsomme, én kerne under én skosål (neverskoen) eller 13 kerner under et gedeskind, da buskningsevnen var enorm. Svedje rugen blev også kaldt midsommer rug, skogsrug, rotrug og buskrug.

 Grunden til, at Jørn Ussing Larsen fortæller denne historie om svedje rugen, er for at åbne op for de interessante historier om de gamle nordiske kornarter. Historier som er næsten fra vor egen tid, men mange af disse beretninger er væk og glemte, hvis de ikke fortælles igen.

Svedjerug i nutiden

Svedje rug er dyrket i Danmark hos nogle af Aurions erfarne avlere omkring Limfjorden og en enkelt avler på Sjælland. Avlerne har allerede fået sået næste års udsæd ud, som blandt andet kan ses til sommer på Livø i Limfjorden og omkring Dybbøl Mølle i Sønderjylland.

Aurions avlere praktiserer ikke svedjebrug i dag, da det er ulovligt, men de bruger nogle af de gamle svedje rugsorter, som dyrkes på hel normal økologisk vis. Der forskes i at finde den sort, som er mest velegnet, hvad angår dyrkning og smag. I 2006 høstede avlerne for første gang så meget svedjerug, at Aurion nu kan begynde at sælge hel svedjerug og svedjerugmel i april 2007.

Erfaringerne i Danmark fra 2006 er udbytter fra 1000 til 2000 kg. på en ha, men udbyttet bliver nok bedre med årene, når dyrkningen af svedje rugen forbedres. Udbytter på 4 tons på en ha er ikke umuligt på en frugtbar jord, dyrket biodynamisk eller økologisk.

Der er markante forskelle på almindelig rugmel og svedjerugmel. For det første er kernerne på svedjerug meget små, ca. halv størrelse. For det andet er kornet meget højere end almindelig rug, fra 180 til 250 centimeter højt. For det tredje er næringsindholdet højere, f.eks. er proteinindholdet i svedjerugen mellem 14-17 % i forhold til et normalt proteinindhold på omkring 9 % i rug.

Det er den samme iagttagelse af øget næringsindhold, som Jørn Ussing Larsen har gjort ved alle de andre gamle kornarter, så selvom disse arter har lidt lavere udbytte, har de et markant højere næringsindhold. Nutidens mennesker behøver ikke at have ondt af befolkningen i tidligere tider, fordi de måtte 1Dnøjes 1D med de gamle kornarter, de har tværtimod nærmest fået mere optimalt korn i forhold til, hvad vi har i dag. Erfaringerne fra arbejdet med andre kornarter er, at jo bedre smag, jo flere næringsstoffer. Det er en konstatering af forskellen på nye og gamle kornarter.

Når man laver en svedjerugdej bliver den lysere end dej med almindelig rug, selvom melet er lavet af små mørke kerner, og dejen har også en anden struktur. Brødet holder sig længere saftigt og har en fin mild smag. Svedjerugen har positive egenskaber, hvad angår konsistens, holdbarhed og smag.


 
  Indkøbskurv
flere
 
0 vare
 
     
  Nyheder
flere
 

Puree Acai-Banan-Passionfrugt økologisk250g Authentic fruits
DKK 54,75 

Gurkemejepulver økologisk 200 g
DKK 44,75 
Rav armbånd 14 cm
Rav armbånd 14 cm
DKK 79,00 
 
     
  Tilbud
flere
 
Oil of life kokosolie ren 
Oil of life kokosolie ren 
DKK 108,00 
DKK 98,00 
 
 
     
  Bestsellers  
 
01.Hel havre afskallet økologisk pt udsolgt
02.Hel havre - Demeter Glutenfri
03.Boghvede hel økologisk 1 kg
04.Hel ølandshvede - Økologisk
05.Hel Svedjerug - Økologisk
06.Hel ølandshvede - Økologisk
07.Hel hirse økologisk
08.Hel rug - økologisk
09.Hel hvede - Demeter
10.Hel Kamut - Økologisk
 
     
  Facebook  
 
 
     
  Youtube Video  
 
01.Chili Klaus og Bubber